Over IbbA: Ik bouw betaalbaar Almere

IbbA Ik Bouw Betaalbaar Almere Hyoptheek Financiering Lavida Financiele Planning B.V.

IbbA Ik Bouw Betaalbaar Almere

Is je eigen huis bouwen duur? Hier in Almere niet, want daar is IbbA: Ik bouw betaalbaar Almere. IbbA is een project voor starters die hun eerste huis of appartement in Almere willen bouwen. Het leuke daaraan is dat je zélf bepaalt hoe de woning eruit komt te zien: zowel van buiten als qua woningindeling.

WIE MAG MEEDOEN AAN IBBA?

In januari 2015 kwamen er een aantal woningen vrij in Poort, Noorderplassen, Nobelhorst en De Laren. De spelregels om hier je eigen huis te bouwen, zijn vrij simpel. Anno augustus 2015 geldt:

  • je moet een starter zijn (en dus nog nooit een woning hebben gekocht);
  • je inkomen (alleen of gezamenlijk) moet tussen de € 1.800 en € 3.400 bruto per maand liggen;
  • je mag natuurlijk geen BKR-noteringen hebben;

MET € 1.800,- BRUTO PER MAAND KUN JE AL ZELF BOUWEN!

Wat kun je dan bouwen? Variërend van een appartement tot een vrijstaande woning. De kubusvilla’s zijn al te bouwen vanaf een gezamenlijk inkomen van € 2.200,- bruto. De gemeente heeft voor dit project een speciale “kavelwinkel” ingericht in het gemeentehuis. Het beleid daar is simpel: geen loting, maar “wie het eerst komt, wie het eerst maalt”.  Kortom, wie daar op stoep staat met een compleet dossier (hier komen we op terug), kan zich terplekke inschrijven op een kavel naar keuze om vervolgens naar ons te komen en de hypotheek in orde te maken. En daarna? Bouwen natuurlijk.

WELKE VOORBEREIDING HEB JE NODIG VOOR IBBA?

Hoe zorg je dat je met een compleet dossier voor het gemeentehuis op Stadhuisplein 1 te Almere staat? Komt-ie:

  1. je hebt een volledig ingevuld inschrijfformulier IbbA bij je;
  2. je hebt een geldig identiteitsbewijs van elke koper bij je;
  3. je hebt een BKR-verzicht van elke koper  bij je (op te vragen bij BKR);
  4. werkgeversverklaring(en) van de koper(s): die mag niet ouder dan drie maanden zijn en moet voldoen aan de eisen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
  5. je hebt een maximaal te lenen-verklaring bij je. Daarvoor ben je bij ons langs geweest en hebben wij getoetst wat je maximaal kunt lenen.

LAVIDA FINANCIELE PLANNING: GOEDKOPER

Kortom, vraag online het BKR-formulier aan, bel je baas voor een werkgeversverklaring en bel ons voor een afspraak om door te nemen wat er mogelijk voor je is. Nog een laatste noot voor de oplettende lezer die het IbbA-bouwboek (2015-2018) naast zijn mousepad heeft liggen en het kostenplaatje door neemt (blz. 19): zie je hoe er staat dat het financieringsadvies op € 2.350,-  staat? Wij doen het voor € 1.750,-. Wat je met die zeshonderd ekkies verschil kan doen? Wél de luxere afzuigkap kopen. Of de nét even sjiekere badkamerafwerking. Jouw keuze.