Perspectiefverklaring: flexwerkers kopen nu ook

Anno 2016 lijkt de tijd van het traditionele “vaste contract” bij een werkgever helemaal niet meer zo voor de hand liggend te zijn. Volgens Randstad heeft bijna 20% van de totale beroepsbevolking een flexibele arbeidsovereenkomst. Hoewel de economie weer aan lijkt te trekken, handhaven talloze werkgevers nog steeds het “geen vaste contracten”-beleid. De keuze voor ZZP’ers en flexwerkers krijgt meer en meer aanhang. Welke gevolgen heeft dat voor een hypotheek? En wat betekent dit voor starters op de huizenmarkt?

Kan iemand zonder vast contract een hypotheek krijgen? Jazeker. Binnen de gedragscode onder geldverstrekkers is de afspraak dat er van flexwerkers, uitzendkrachten of mensen met een tijdelijk contract wordt gekeken naar het gemiddelde van de afgelopen drie jaarinkomens.
Kortom, er wordt gekeken naar het verleden. Terwijl behaalde resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Met name voor starters zit hier ook het probleem: net begonnen met werken en ineens wordt er gekeken naar het inkomen van een bijbaantje uit voorgaande jaren. Terwijl je inmiddels een diploma op zakt hebt en de wereld aan je voeten ligt. Hoe terecht is het dan om in dat niet-representatieve verleden te blijven grabbelen?
Perspectiefverklaring
Juist voor deze groep is de “perspectiefverklaring” in het leven geroepen. Met deze verklaring wordt er gekeken naar inkomenszekerheid in plaats van baanzekerheid, zodat Starters meer kans hebben op de woningmarkt. Op dit moment kunnen flex­medewerkers van Randstad, Yacht en Tempo Team aanspraak maken op een perspectiefverklaring. De hypotheekverstrekkers die deze verklaring erkennen, zijn ABN AMRO, Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Obvion, Rabobank, RegioBank en SNS.

Hoe komt een Starter aan zo’n perspectiefverklaring? De aanvraag wordt aanvankelijk ingediend bij een intercedent van het uitzendbureau. Na een persoonlijk gesprek en een arbeidsmarktwaardescan wordt de aanvraag beoordeeld. Als daar groen licht uit komt, wordt er een perspectiefverklaring opgesteld waarmee je bij eerder genoemde geldverstrekkers een hypotheek kunt krijgen. Overigens geldt voor de meeste geldverstrekkers een Fase C-contract bij het uitzendcontract ook gewoon als “vast contract” en wordt een “intentieverklaring” ook als dusdanig mee genomen.

Wil je weten wat jij met zo’n verklaring aan hypotheek zou kunnen krijgen? Stuur ons een e-mail of waag een telefoontje en wij rekenen met alle liefde eens voor je uit wat je mogelijkheden zijn.