Wanneer je een huis gaat kopen, is een belangrijke vraag: hoe vind je een goede hypotheekadviseur? Waar en hoe vind je een goede, betrouwbare hypotheekadviseur?

Hier vind je 10 belangrijke tips om je op weg te helpen:

 

 1. Onafhankelijkheid adviseur
  Om onafhankelijk hypotheekadvies te geven is het noodzakelijk dat een hypotheekadviseur toegang heeft tot een breed aanbod van hypotheekverstrekkers. Naast een hypotheek worden vaak aanvullende financiële producten afgesloten. Een hypotheekadviseur van een bank bemiddelt in het eigen productaanbod (“Wij van WC-eend adviseren…”). De kans is relatief klein dat het geadviseerde product meteen het meest passend is. Veel onafhankelijke hypotheekadviseurs werken slechts met een klein aantal hypotheekverstrekkers. Vraag aan je bank of onafhankelijk adviseur een overzicht van het totale productaanbod. Lavida Financiële Planning is volledig onafhankelijk en werkt samen met een groot aantal banken en hypotheekverstrekkers.
 2. Tarief
  Adviseurs sturen een rekening die door jezelf betaald dient te worden. Adviseurs ontvangen sinds 1 januari 2013 geen provisie van banken en verzekeraars voor complexe producten. Het is verstandig om een vast tarief met je adviseur af te spreken zodat je verzekerd bent dat de kosten niet uit de hand gaan lopen. Daarnaast is het verstandig om af te spreken welke dienstverlening hier tegenover staat. Er zijn adviseurs die bijvoorbeeld extra kosten rekenen voor een vaak door de hypotheekverstrekker verplichte overlijdensrisicoverzekering. Het zeer scherpe  All In tarief van Lavida Financiële Planning bedraagt €1.500,-. De vaak verplichte overlijdensrisicoverzekering is inclusief. De advieskosten betaalt u aan de notaris een paar dagen voordat de verstrekte hypotheek passeert. Mocht uw hypotheekaanvraag op de een of andere manier niet rondkomen dan zijn de gemaakte kosten voor onze rekening (No Cure No Pay)
 3. Dienstverleningsdocument
  Een goede hypotheekadviseur is transparant met betrekking tot de tarieven en  de dienstverlening die hier tegenover staat. Om adviseurs beter te kunnen vergelijken heeft de AFM adviseurs verplicht een dienstverleningsdocument (DVD) op te stellen. Hierin staan alle tarieven genoemd. Dit document moet verplicht aan de klant verstrekt worden alvorens advies wordt gegeven en / of wordt bemiddeld. De meeste goede adviseurs stellen een dienstverleningsdocument online beschikbaar. Gebruik het dienstverleningsdocument om te vergelijken. Het dienstverleningsdocument van Lavida Financiële Planning vindt u hier.
 4. Opleiding adviseur
  Een goede adviseur is goed opgeleid. Je bent op zoek naar een adviseur en niet naar een goede verkoper. Om goed hypotheekadvies te geven dient een volledige financiële planning te worden gemaakt. De adviseur dient verstand te hebben van fiscaliteit, juridische aspecten, lenen, sparen, beleggen, verschillen in hypotheekvoorwaarden en nog veel meer. Je mag minimaal een afgeronde HBO-opleiding verwachten van een hypotheekadviseur. Tevens is het verstandig om te checken of de adviseur als erkend hypotheekadviseur is geregistreerd. FFP (Federatie Financieel Planners) is een HBO+ opleiding en verplicht gecertificeerde adviseurs jaarlijks opnieuw de schoolbanken in te gaan om te worden bijgeschoold met het oog op de veranderingen die in de wet- en regelgeving hebben plaatsgevonden. Een opleiding geeft geen garantie voor een goede adviseur, maar er zijn geen goede adviseurs zonder goede opleiding. De adviseurs van Lavida Financiële Planning zijn allemaal erkend hypotheekadviseur en/of FFP-gecertificeerd.
 5. Beoordelingen
  Dankzij internet is het veel gemakkelijker geworden om het kaf van het koren te scheiden. Er zijn diverse vergelijkingssites waar je de mening van anderen over een hypotheekadviseur kunt checken. Advieskeuze of Independer zijn goede websites. Bekijk hier en hier de beoordelingen van Lavida Financiële Planning.
 6. Vast aanspreekpunt
  Tijdens een hypotheektraject is snelle communicatie van belang. Er kan sprake zijn van tijdsdruk en er dienen diverse documenten te worden aangeleverd en gecontroleerd. Bijna altijd moet er wel iets worden aangepast of opnieuw worden aangeleverd. Bij veel banken en advieskantoren heb je echter geen vast aanspreekpunt. De adviseur verdwijnt na het zetten van je handtekening op de achtergrond. Hierna krijg je te maken met doorgaans lager gekwalificeerd personeel om je dossier af te handelen. Dit leidt vaak tot onnodige en soms kostbare vertraging. Check daarom of je adviseur je vaste aanspreekpunt blijft.
 7. Bredere dienstverlening
  Een hypotheek is slechts een onderdeel van uw financiële planning. Een goede adviseur is dan ook niet alleen hypotheekadviseur, maar een financieel planner. Hij zal u niet alleen adviseren op het gebied van uw hypotheek, maar tevens zaken risico’s als arbeidsongeschiktheid, echtscheiding, lang leven overlijden, werkloosheid en zaken als erven en schenken meenemen in het advies.
 8. Samenwerking
  Om een hypotheektraject soepel te laten verlopen is het belangrijk dat er goed wordt samengewerkt tussen de adviseur en de klant. Let op of uw adviseur zijn afspraken goed nakomt, bereikbaar is, reageert en u op de hoogte houdt. Is het mogelijk om buiten kantooruren afspraken te maken? Lavida Financiële Planning heeft geen 9-tot-5-mentaliteit. Alle adviseurs beschikken over een smartphone en zijn ook buiten kantooruren en in het weekend bereikbaar.
 9. Netwerk
  Bij het kopen van het huis heeft u naast een hypotheekadviseur ook vaak een makelaar, taxateur, notaris en misschien zelfs een bouwkundig adviseur nodig. Om het gehele traject soepel te laten verlopen, is het nodig dat deze specialisten alles onderling goed met elkaar afstemmen. Een goede hypotheekadviseur heeft deze specialisten dan ook in zijn netwerk en stelt dat netwerk graag ter beschikking. Uiteraard met een gunstig tarief.
 10. Nazorg
  Een goed advies houdt niet op nadat de hypotheek rond is. Het advies is gebaseerd geweest op een momentopname. Als er belangrijke wijzigingen plaatsvinden in de werksfeer, in de privésfeer of op bijvoorbeeld macro-economisch gebied is het belangrijk om het advies (indien nodig) aan te passen. Het is dus belangrijk om te informeren hoe uw adviseur met nazorg omgaat en wat de kosten hiervan van zijn.Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw hypotheek? Maak dan nu een afspraak!