Wat is Handig! en wat kan het voor jouw hypotheekaanvraag betekenen?

Niemand is perfect. Ook bij ons gebeuHandig-logort het wel eens dat er bij het nalopen van een ingevulde  werkgeversverklaring een detail over het hoofd wordt gezien: een oude versie NHG-model, bijvoorbeeld, of een ander klein detail dat nét even langs de aandacht glipt. Want ja, waar mensen werken, worden wel eens foutjes gemaakt. Normaal gesproken is dat helemaal geen probleem, maar als er sprake is van scherpe deadlines (ontbindende voorwaarden!) kan zo’n werkgeversverklaring ineens voor onnodige spanning zorgen. Sowieso werd vorig jaar al duidelijk dat de werkgeversverklaring gemiddeld zo’n 2,5 keer per aanvraag moet worden ingediend. Het is dus niet ongebruikelijk dat zo’n formulier meermaals moet worden ingevuld. Neem daarbij in ogenschouw dat veel grote bedrijven een HR-afdeling hebben waar alles gewoon klopt en de werkgeversverklaring wél in een keer wordt goed gekeurd. Dat betekent dus dat sommige werkgevers zomaar eens vier keer datzelfde formulier zitten in te vullen. Lang verhaal kort: dat is allemaal erg vervelend.

Kan daar nou niet wat aan gebeuren? Dat moet menig klant hebben gedacht. Want los van dat de werkgeversverklaring niFoto bijeenkomstet altijd perfect wordt ingevuld, is het ergens toch ook vervelend om je werkgever aan het werk te zetten voor een wens die je in je privéleven hebt. Dus, kan dat nou niet anders? Inmiddels luidt het antwoord: ja, dat kan. Namelijk met Handig!
Op 9 januari 2018 was Lavida Financiele Planning aanwezig bij de Handig!-bijeenkomst te Utrecht. Daar maakt softwareontwikkelaar IG&H officieel bekend dat er inmiddels méér dan duizend NHG-hypotheken zijn verstrekt zonder dat het aanleveren van een werkgeversverklaring noodzakelijk was. Daarmee gaat de pilot een tweede, bredere fase in: veel van de opstartproblemen zijn verholpen (tijdens de eerste fase dus) en inmiddels is het een proces dat makkelijk en vlot verloopt. Ontwikkelaar Chris van Winden (IG&H) moest moeite doen om niet te zeggen dat Handig! inderdaad handig is.

Wat Handig! nou precies is? Project Handig! is een tool, ontstaan door de unieke samenwerking tussen HDN (Hypotheken Data Netwerk), WEW (Waarborgfonds Eigen Woningen, de beleidsontwikkelaar van de NHG-richtlijnen), UWV en Vereniging Eigen Huis en met de hypotheekverstrekkers Florius, ABN AMRO, ING en Rabobank. Ook de Nederlandse toezichthouder AFM heeft de ontwikkeling nauwlettend in de gaten gehouden en is, tot op heden, akkoord met de toepassing.
In september 2017 melde Infance dat de magische 500-grens werd overschreden. Het gros van de bugs waren toen al opgelost, maar omdat een hypotheek maatwerk is, kwamen er toch nog wel regelmatig wat hickups naar boven. Zodoende heeft Handig! zich in een paar maanden tijd weten te ontwikkelen tot een gemakkelijke, bruikbare toepassing en de verwachting is dat het in 2018 zal uitgroeien tot een nieuwe standaard in hypothekenland. Dat betekent op dit moment dat steeds meer intermediars hiermee zullen gaan werken, maar dat de ontwikkelaars ook graag zien dat het aantal geldverstrekkers dat mee doet zal toenemen.

Hoe werkt het? HaHow-to-download UWV-verzekeringsberichtndig! is een geprogrammeerde tool die het toetsinkomen berekend op basis van het UWV-verzekeringsbericht dat iedereen twee minuten kan downloaden door met DigiD in te loggen op Mijn UWV. De software leest uit dit bericht over het dienstverband een toetsinkomen dat gebruikt kan worden in een aanvraag en of de gedownloade versie van het UWV-verzekeringsbericht up to date en correct is gedownload.
Dat downloaden is snel geregeld: log via een browser in op Mijn UWV met DigiD, klik op “persoonlijke gegevens” (Menu links), vervolgens op de blauwe button “controleren” onder loongegevens en daarna rechts op de blauwe button “Download printversie (pdf). Sla dit PDF-bestand op.

Voor wie is het? Uit de eerste aanvragen blijkt dat de tool vooral goed werkt voor mensen die al langer bij dezelfde werkgever zitten. Starters die instappen in de op dit moment lastige markt en die maximaal moeten lenen, doen er goed aan om tóch een werkgeversverklaring op te vragen. Sowieso was dat wel de tendens tijdens de bijeenkomst: de adviseur (van Lavida natuurlijk!) bekijkt vooraf of het handiger is om een aanvraag via de gebruikelijke werkgeversverklaring of met Handig! In te dienen. Uiteindelijk is een hypotheek maatwerk en elke keuze kan “pro’s and cons” opleveren.

En de toekomst dan? Dat vroegen wij op de presentatie. De verwachting is dat het project voortgang gaat krijgen en met name het BRP zoals dat in www.mijnoverheid.nl geintegreerd is, heeft daarbij aandacht: daarbij kan gedacht worden aan de standaard paspoort- en adresgegevens, maar ook gegevens over echtscheidingen (datum beschikking rechtbank en inschrijving scheiding in de burgelijke stand) zijn daar makkelijk terug te vinden. Kortom, wij verwachten dat er de komende jaren heel veel gedigitaliseerd zal worden om de financiele positie snel en adequate te inventariseren. Dat gaat een hoop tijd, moeite en correspondentie schelen! Het wordt hoog tijd dat ook d20180109_160311_Bobe klant (jij dus!) gaat profiteren van de digitalisering.

Duidelijk is inmiddels wel dat Handig! snel werkt. Benieuwd naar je Handig!-toetsinkomen? Lever dan zo snel mogelijk een UWV-verzekeringsbericht en recente loonstrook aan bij je hypotheekadviseur van Lavida Financiele Planning en zij laten je zo snel mogelijk dit eerste toetsinkomen weten. Op dit moment werken nog lang niet alle hypotheekadviseurs met Handig!, maar het moge duidelijk zijn dat Lavida mee doet. Meer weten? Schroom niet ons te bellen of te mailen of neem contact op om een afspraak in te plannen.

Links (op een rijtje):

IG&H (ontwikkelaar Handig!):
https://www.igh.nl/nl/artikel/hypotheekbranche-start-pilot-voor-vereenvoudigen-aanvraagproces/

Infinance oud artikel over Handig!:
https://www.infinance.nl/artikel/pilot-hypotheek-zonder-werkgeversverklaring-succesvol/

HDN (Hypotheken Data Netwerk):
https://www.hdn.nl/over-ons/

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW):
https://www.nhg.nl/Over-NHG/Stichting-WEW

UWV:
https://www.uwv.nl/particulieren/index.aspx

Vereneiging Eigen Huis:
https://www.eigenhuis.nl/