Wat moet je weten over een hoverboard?

voetenopdegrondHoewel de rente laag staat en de huizenmarkt op dit moment vol in beweging is, zijn er ook andere ontwikkelingen aan de gang. Bijvoorbeeld de hoverboards-slash-airboards. Fantastisch speelgoed, natuurlijk: leuk, snel, balans en op te laden via het stopcontact.
Snelheid zonder vieze benzinedampen in de schuur! Geen wonder dat alle kinderen de oren van hun ouders schedel zeuren om zo’n apparaat. Een reden om er een te geven is ook altijd wel voor handen: verjaardagen, diploma’s, goede rapporten en aan het eind van het jaar natuurlijk Sinterklaas of kerst. Als ouder gun je kinderen natuurlijk hun vertier en wil je graag dat ze gelukkig zijn. Maar realiseer je wel dat het niet altijd goed gaat: kijk maar!

Want wat zou je eigenlijk moeten weten over zo’n hoverboard? Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat de overheid geen hoverboards of airboards op de openbare weg toestaat: https://goo.gl/arXWsU. De rijksoverheid geeft aan dat deze voertuigen “alleen op eigen terrein” zijn toegestaan.
Voor een Segway of een Swing ligt dat overigens anders. Deze vallen onder de categorie “bijzondere bromfiets” en zijn wel door de overheid goedgekeurd voor de openbare weg, mits er voldaan wordt aan de voorwaarden (https://goo.gl/FsnHZG). Overigens is het dan weer wel verplicht om de voertuigen te verzekeren binnen de WAM (wettelijke aansprakelijkheid motorrijtuigen), waar ook de autoverzekering onder valt. Scheer hierbij de E-Bike of Elobike niet over een kam, want dat is weer een geval apart (https://goo.gl/xVc5Mn).

Daarnaast geldt ook dat een hoverboard een gemotoriseerd voertuig is en zodoende wordt uitgesloten op de aansprakelijkheidsverzekering particulieren. Dus als jij of jouw kind op zo’n ding staat en daardoor gaat er in de omgeving iemands eigendom kapot, dan ben jij (of je kind) wel aansprakelijk, maar valt het buiten de dekking van de verzekering. Drie keer raden uit welke portemonnee dat kapotte raam van de buren betaald gaat worden? Precies, uit de jouwe. Mits diegene natuurlijk wel een rechtsbijstandverzekering heeft die jou aansprakelijk kan stellen.

Alles bij elkaar kan de boel flink in de papieren lopen. Wie met een hoverboard op straat gaat, riskeert een boete van € 180,- (op dit moment), maar het apparaat mag ook in beslag genomen worden. Ontstaat er schade dan is het speelgoed zelf niet verzekerd en de schade die eventueel wordt aangericht is niet gedekt op de aansprakelijkheidsverzekering (AVP).
Voor kinderen zijn eventuele zorgkosten die binnen de basisverzekering vallen natuurlijk wel gedekt. Eigen risico geldt niet voor kinderen onder de achttien jaar en ze zijn uitgezonderd voor premie: https://goo.gl/DzKlwX

Maar als je het ons vraagt? Kies dan gewoon de benenwagen en hou de voetjes op de vloer. Ennuh… Nu we het er toch over hebben: hoe zit het dan met Pokemon Go!? Lees daar meer over in de uitleg van een bekende verzekeringsmaatschappij: https://goo.gl/Cy2Kzm